Ce nu trebuie să lipsească din geanta unui fotograf, în 2022: accesoriile care îți fac viața mai ușoară

de: Iulia Kelt
14 01. 2022

Dacă ești fotograf începător și nu știi cum și de unde să începi, primul pas este să te întrebi ce „scule” ar trebui să conțină geanta ta, în 2022.

Ai putea fi tentat să crezi că fotografia, în sine, ține 100% de aparatură. Afirmația este una adevărată, însă nu în totalitate. Adevărul este că cele mai bune aparate și accesorii nu te transformă, în mod automat, într-un fotograf de succes. Pe lângă toate acestea care, în mod evident, îți mai trebuie două elemente esențiale: talent și muncă. Acestea, combinate cu miracolul tehnologiei fotografice din 2022, pot lucra împreună astfel încât, la final, tu să ai parte niște cadre de care să fii mândru/ă.

Și dacă tot am deschis acest subiect, poate că ar bine să mai ții cont de un aspect: să te hotărăști ce nișă a fotografiei te reprezintă. În funcție de asta, vei alege echipamente și accesorii diferite, care să te ajute să-ți duci pasiunea (sau munca) la îndeplinire.

În acest scop, am încercat să întocmesc o listă de „must have”, încercând să fac o medie dintre toate nișele, care nu sunt deloc puține.

Ce nu trebuie să-ți lipească, dacă ești fotograf

Dacă încă nu ți-ai achiziționat o cameră foto și nu ești hotărât/ă asupra mărcii, află că celebrul război între modele și firme nu e războiul tău, ci al lor. Cu alte cuvinte, marca aparatului tău contează mai puțin. Ceea ce contează, cu adevărat, este clasa lui. Fiecare brand foto va avea aparate entry-level, aparate mid-level și pro. Da, exact ca la telefoanele mobile. Toate acestea vor avea prețuri diferite, în funcție de level și de ceea ce știu ele să facă.

Dacă vrei să duci fotografia la un nivel un pic mai sus decât pozele pe care le poți face (cu măiestrie, de altfel) cu ajutorul unui telefon mobil mai bun, ai face bine să alegi mereu un aparat foto cu senzor full-frame. Acest detaliu este deosebit de important. Camerele foto cu senzor full-frame se vor încadra, mereu, la categoria mid-level și pro. Așa cum îți puteai deja închipui, nicio cameră foto entry nu va avea un astfel de senzor, ci se va miza pe cele crop, mult mai ieftine, în scopul unui compromis calitate/preț.

Clasic sau mirrorless? În cazul în care îți place adâncimea de câmp, caracteristică a unei camere clasice, alege-o! Dacă ceea ce am spus adineauri nu este atât de important pentru tine, însă ai prefera să nu cari atâtea kilograme de echipament după tine, mirrorless ar putea fi alegerea potrivită.

Bateria externă, prietena oricărui fotograf

Haideți să fim serioși, bateria externă este prietena oricui, nu numai a unui fotograf. Însă dacă, din întâmplare, ești pasionat de fotografie, află că acest accesoriu te-ar putea scoate din situații dificile, în cazul în care fotografiezi un eveniment și ai uitat bateria de rezervă acasă (ceea ce îmi amintește: ține mereu la tine una sau două baterii suplimentare!). Aceasta îți poate încărca camera direct, cu ajutorul unui port USB (indiferent dacă vorbim despre unul clasic sau Type C).

Blitz-ul extern ar trebui să fie nelipsit, dacă faci fotografie de eveniment

În afară de cele din gama pro, toate camerele foto sunt echipate cu blitz-uri built-in. Din punctul meu de vedere, producătorii s-ar fi putut lipsi de ele și, în schimb, ar fi putut redirecționa fondurile spre îmbunătățirea altor funcții – însă asta este doar o părere personală, nu este obligatoriu să mi-o împărtățești.

Așadar, dacă vrei să te apuci de fotografie de portret sau poate de eveniment (ok, mai ales de eveniment) ar fi cazul să te gândești să-ți achiziționezi unul sau chiar două blitz-uri externe. Din experiență, ți-aș recomanda orice blitz de la Godot. În ciuda prețului mic, flash-ul reușește să facă o treabă destul de bună. Cu alte cuvinte, raportul calitate/preț este unul mai mult decât mulțumitor.

Protecție pentru cardurile tale de memorie

Probabil că nu trebuie să-ți mai spun că ai nevoie de carduri de memorie: cât mai multe, cât mai generoase, din punctul de vedere al spațiului și cât mai rapide. Evident, cardurile de acest fel costă mulți bani. Așa că, cel mai probabil, ai vrea ca ele să reziste suficient de mulți ani pentru ca tu să-ți amortizezi cheltuiala. Pentru asta, ai nevoie de un suport pentru carduri care te va asigura că ele vor rămâne intacte, atât timp cât nu se află în camera foto.

Cureaua sau strap-ul, un accesoriu deloc de neglijat

Nu neglija niciodată împortanța curelei atașată pe camera ta. O mică greșeală, în acest sens, ar putea să te lase fără mult iubitul aparat foto. Din nou, vorbesc din experiență. A fost nevoie de o singură clipă de neatenție pentru ca una dintre camerele mele să se facă țăndări, pe astfalt. Din acel moment am început să înțeleg importanța unui strap bun, atașat de camera mea. Iată cum, un minim de atenție și o investiție minusculă te poate salva de o cheltuială mult mai mare.

Și da, vei avea nevoie și de un cititor de carduri bun: eventual unul care să nu-ți strice cardurile în niciun fel.

Trepiedul nu ar trebui să-ți lipsească, dacă faci fotografie de nooapte sau de portret

Dacă te pasionează fotografia de noapte, ai nevoie de un trepied. Și dacă tot am ajuns la acest subiect, poate și de o telecomandă wireless. Prin definiție, fotografia nocturnă necesită timpi îndelungați de expunere, astfel că orice mișcare a camerei ar putea să strice bunătate de cadru.

În cazul în care îți plac portretele și ai de făcut mai multe, într-o zi, motivul pentru care vei avea nevoie de trepied este altul, de data aceasta: te va scuti de timp prețios și va oferi un sentiment de uniformitate cadrelor. Desigur, nu este obligatoriu ca atunci când fotografiezi oameni să faci acest lucru de pe un trepied. Dacă ai suficientă experiență, cu siguranță vei putea fotografia și „din mână”.

Nu uita de metodele de curățare a lentilelor foto

Din nou, ai putea să zâmbești citind asta, având falsa impresie că acestea nu sunt accesorii importante. Accesoriile destinate mentenanței camerei tale sunt esențiale. Având grijă de prietenul tău, aparatul, acesta va rezista mai multă vreme și, implicit, te va răsplăti cu fotografii bune.

Sfat în plus: Nu în ultimul rând, acordă o importanță sporită genții foto: ea trebuie să fie compartimentată și să prezinte straturi de protecție, dar și rezistență la ploaie torențială. Nu de alta, însă nu se știe niciodată când te-ai putea afla pe munte, într-o zi ploioasă.

Abia acum poți spune că te apropii de ceea ce înseamnă să fii fotograf. Restul depinde de tine.